Mlinar kandidat za preuzimanje Žita

Bez autora
Oct 28 2013

Slovenska odškodninska družba (Sod), Modra zavarovalnica, KD Kapital, KD Skladi i Adriatica Slovenica postigli su sporazum o prodaji 50,7 posto ukupnog broja dionica slovenske prehrambene grupacije Žito. Na prodaju je ukupno 180.401 redovnih dionica za sada nepoznate cijene. Vrijednost dionice Žita na Ljubljanskoj burzi iznosi 56 eura, a u godinu je dana pala 6,67 posto pa tržišna kapitalizacija grupacije iznosi oko 19 milijuna eura. Slovenski mediji naglašavaju da bi se kao jedan od kandidata za preuzimanje mogao pojaviti hrvatski Mlinar u čijoj je strategiji veće širenje na slovenskom tržištu. Iz Mlinara zasad nema potvrde tih informacija. Žito je prošlu godinu završio sa 111,3 milijuna eura prihoda uz 389 tisuća eura dobitka. Vjerovnici Žita, među kojima prevladavaju banke, već neko vrijeme zahtijevaju da se Žito riješi svih dijelova osim pekarskog.

Mlinar kandidat za preuzimanje ŽitaKako je SEEbiz pisao još u petak, Slovenska odškodninska družba (Sod), Modra zavarovalnica, KD Kapital, KD Skladi i Adriatica Slovenica postigli su sporazum o prodaji 50,7 posto ukupnog broja dionica slovenske prehrambene grupacije Žito.

Na prodaju je ukupno 180.401 redovnih dionica za sada nepoznate cijene. Vrijednost dionice Žita na Ljubljanskoj burzi iznosi 56 eura, a u godinu je dana pala 6,67 posto pa tržišna kapitalizacija grupacije iznosi oko 19 milijuna eura.

Slovenski mediji naglašavaju da bi se kao jedan od kandidata za preuzimanje mogao pojaviti hrvatski Mlinar u čijoj je strategiji veće širenje na slovenskom tržištu. Iz Mlinara zasad nema potvrde tih informacija. Žito je prošlu godinu završio sa 111,3 milijuna eura prihoda uz 389 tisuća eura dobitka. Vjerovnici Žita, među kojima prevladavaju banke, već neko vrijeme zahtijevaju da se Žito riješi svih dijelova osim pekarskog.

Mlinar je sredinom ožujka u centru Budimpešte otvorio svoju prvu prodavaonicu u Mađarskoj. Kompanija je time pored Hrvatske i Slovenije svojim maloprodajnim lancem pekarnica ušao i na treće tržište.

Mlinar ove godine u sklopu proširenja svoje maloprodajne mreže u Budimpešti planira otvaranje ukupno 20 dućana, a već u travnju bit će otvorene još dvije prodavaonice i prvi mađarski Mlinar caffe, također u središtu grada.

Od drugog polugodišta 2009. Mlinar je u većinskom vlasništvu Pekare Kruna iz Osijeka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik